JAK POWSTAJE ZSIADŁE MLEKO

  • AUTHOR: // CATEGORY: Zdrowe oferty

    No Comments

    Gęste, lekko kwaśne, nawilżające i odżywcze. Takie jest zsiadłe mleko. Nie każdy jednak wie, jak się je produkuje i dlaczego tak ciężko je znaleźć.

    Ten trudno dostępny przysmak cieszył się niezwykłą popularnością na polskich stołach przed wprowadzeniem do masowej produkcji pasteryzacji i sterylizacji mleka. Dzięki tym metodom obróbki mleko dużo dłużej utrzymuje zdatność do spożycia, lecz zmienia się i jego smak, i właściwości odżywcze. Niektórzy pamiętają jeszcze, jak pozostawione w cieple mleko w butelce niegdyś zaczynało się zagęszczać. Mleko z kartonika nie zsiądzie się, lecz pasuje. Dlaczego? Przez pasteryzację pozbawiane jest naturalnej flory bakteryjnej, która odpowiedzialna jest za fermentację, czyli „zsiadanie się” mleka.

    W trakcie tego procesu surowe mleko prosto od krowy zamienia się w skrzep białkowy i serwatkę, z których później wyprodukować można twaróg. Gdzie znajdujemy tak doskonałe, naturalne mleko? W gospodarstwie ekologicznym państwa Futymów w Krzyżu Wielkopolskim. Zsiadłe mleko od nich sprzedajemy w półlitrowych słoikach.

    Do czego je wykorzystać? Latem idealnie sprawdza się w chłodniku litewskim i z ogórka, a przez cały rok to doskonały dodatek do śniadania. Swietnie gasi pragnienie, dając uczucie przyjemnej sytości, bogaty jest w dobrze przyswajalne białko. Ma niski indeks glikemiczny, a przede wszystkim zbawiennie działa na jelita i cały układ trawienny.

    Skutecznie chroni żołądek przy chorobie wrzodowej, zapobiega biegunkom i wzdęciom, poprawia też naturalną perystaltykę jelit i usprawnia trawienie. Zewnętrznie natomiast działa doskonale jako środek na oparzenia.

COMMENTS

0 Responses to Jak powstaje zsiadłe mleko

LEAVE A REPLY

FILL THE FIELDS TO LEAVE A REPLY. Your email address will not be published.