KACZKA BARBARIE W JABŁKACH

  • AUTHOR: // CATEGORY: Zdrowe oferty

    No Comments

    Jak najlepiej przyrządzić kaczkę? – to pytanie często słyszymy od klientów, stojących przed ladą i oglądających, co zamawiamy do naszego sklepu. Od pewnego czasu kaczki są niemal w stałej ofercie, dlatego służymy radą i publikujemy godny polecenia przepis:

    kaczka

    Kaczkę należy oczyścić, z dwóch stron natrzeć majerankiem z solą i przynajmniej na kilka godzin umieścić w lodówce. Kaczkę najwygodniej piecze się w sporej brytfance (w niej kaczka może leżeć w lodówce).

    Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. W czasie, kiedy będzie się rozgrzewał, 4-6 jabłek pokroić na ósemki i umieścić we wnętrzu kaczki, posypane hojnie majerankiem.

    Najlepiej nadawać się będą takie odmiany jabłek jak boskop, ligol i champion.

    Wczoraj polecono nam, aby do jabłek dodać także podroby – pokrojone drobno wątróbki i serca. Nie próbowaliśmy, ale ufamy, bo radziła nam to pani ze wsi, w której kaczki w dość sporej ilości chowa się od lat.

    Brytfannę lekko natrzeć olejem rzepakowym (kaczki z natury są tłuste, więc należy to zrobić oszczędnie), umieścić w niej kaczkę i piec ją ok. 2 h. Do piekarnika warto też włożyć małe żaroodporne naczynie wypełnione wodą, dzięki czemu kaczka nie wyschnie i stanie się soczysta.

COMMENTS

0 Responses to Kaczka Barbarie w jabłkach

LEAVE A REPLY

FILL THE FIELDS TO LEAVE A REPLY. Your email address will not be published.