KURCZAK KUKURYDZIANY (MAISPOULARDE/KIKOK)

  • AUTHOR: // CATEGORY: Akcje | Promocje

    No Comments

    Dostajemy ostatnio wiele pytań o to, czym jest kurczak kukurydziany. Pojawia się również pod francuską nazwą maispoulard oraz pod niemiecką – kikok. To szczególna odmiana kurczaków, hodowanych na paszy zawierającej minimum 50% kukurydzy. Nie od dziś wiadomo, że dieta wpływa na cały organizm – nie tylko u człowieka, ale również u zwierząt. Kurczaki karmione w ten sposób są nieco mniejsze niż ze standardowego chowu, jednakże ich mięso jest o wiele delikatniejsze. Przybiera subtelną pomarańczową barwę, jest niezwykle soczyste i nieco słodsze w smaku.

    Ze względu na odmienną technologię niż w przypadku standardowego chowu, na ten sposób hodowli decydują się głównie farmerzy ekologiczni. Dlatego kupując kurczaka kukurydzianego można mieć niemal pewność, że jest to organiczne, zdrowe mięso, hodowane bez użycia hormonów wzrostu ani silnych antybiotyków, które negatywnie oddziałują na organizm człowieka i znacznie pogarszają jakość mięsa.

    W Zielonej Spiżarni sprzedajemy kurczaka kukurydzianego z ekologicznej farmy w Niemczech.

COMMENTS

0 Responses to Kurczak kukurydziany (maispoularde/kikok)

LEAVE A REPLY

FILL THE FIELDS TO LEAVE A REPLY. Your email address will not be published.