Pak choi (znana również jako bok choy lub chińska kapusta – nie mylić z pekińską) to niezwykle bogata w witaminę A i C kuzynka kapusty o orientalnym rodowodzie. Bardzo popularna w Chinach, stanowi jeden z najczęściej wykorzystywanych składników w lokalnej kuchni. Błędem jest jednakże myślenie, że rośnie tylko w Chinach i nadaje się wyłącznie do dań orientalnych.
Jest doskonałym zastępnikiem szpinaku i jarmużu w potrawach o śródziemnomorskim charakterze, można ją również dodawać do sałatek.
Jak wybrać najlepsza pak choi? Uważa się, że im mniejsza jest główka kapusty, tym delikatniejszy jest jej smak. Liście powinny być jędrne, a kłącza zwarte i pozbawione plamek. Całość kapusty jest jadalna. Kłącza, podobnie jak kłącza brokułów, warto zachowywać i dodawać do włoszczyzny podczas gotowania wywaru warzywnego. Liście zaś najlepiej krótko smażyć (2-3 minuty, intensywnie mieszając) albo dusić czy gotować na parze.
Jest to warzywo dostępne przez cały rok, a powodami, dla których zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety są:
interesujący, niepowtarzalny smak
wysoka zawartość potasu, magnezu, kwasu foliowego i żelaza (ważne w walce z anemią!)
dobrze przyswajalne białko
spora zawartość błonnika
COMMENTS
0 Responses to Pak choi – zalety chińskiej kapusty