TRADYCJA, SMAK, ODKRYCIE. CZYM JEST KREUZER?

  • AUTHOR: // CATEGORY: Akcje | Promocje

    No Comments

    Według tradycji każdy porządny gatunkowo ser bierze swą nazwę od geograficznego pochodzenia. Tyczy się to również Kreuzera – krowiego sera podpuszczkowego z gospodarstwa „Pod Świerkami” z Krzyża Wielkopolskiego. Nazwa gminy znajdującej się w zaborze niemieckim brzmiała niegdyś Kreuz – stąd nazwa sera produkowanego przez państwa Futymów.

    Tych do produkcji kreuzera zainspirowały zapiski znajdujące się w lokalnych archiwach, które potwierdzają istnienie na terenach gminy mleczarni i piwnic, co oznacza, że wytwarzane były w niej sery dojrzewające. Do takich serów należy właśnie kreuzer – formowany ręcznie ser z pełnego mleka. Do jego produkcji używane są naturalne kultury bakterii, serwatka i sól kamienna. Na topolowych półkach kreuzery dojrzewają co najmniej miesiąc, gdzie nabierają przyjemnego maślanego aromatu. Przemywane są solanką, dzięki czemu mozna je spożywać wraz ze skórką.

    W naszych sklepach dostępne są w wersji naturalnej (bez dodatków), z bazylią, pokrzywą, kminkiem i z komina (z dymnym aromatem uzyskiwanym przez podwędzanie w zimnym dymie z olchowych gałęzi.)

COMMENTS

0 Responses to Tradycja, smak, odkrycie. Czym jest kreuzer?

LEAVE A REPLY

FILL THE FIELDS TO LEAVE A REPLY. Your email address will not be published.